FEB 21 2017

Diskussionen kring offentlig amning

Etik

Att amma sitt barn är en naturlig del av att vara en mor. Det är barnets enda föda under första delen av sitt liv och kan ges som ett komplement till välling och vanlig mat i flera år, beroende på vad man som förälder känner är lämpligt och rätt. Men det sker fortfarande diskussioner hur lämpligt det är att amma sitt barn offentligt. 

En av de främsta anledningarna varför vissa är emot offentlig amning är att folk anser att det är distraherade och opassande att visa brösten på allmän plats. I flera länder runt om i Europa har man betydligt strängare syn på offentlig amning. Du behöver bara åka över Öresundsbron till Danmark: här skyltar butiker om det är OK att amma och byta blöjor i lokalen eller inte. I länder som Irland, Egypten, Cypern och Italien kan du räkna med en hel del blickar och pikar om du väljer att amma öppet.

Kvinnors bröst är väldigt sexualiserat och för många ses amning på samma sätt som att du blottar brösten utan anledning. Många mammor och pappor vill mena att amning är en intim och privat stund, medan andra yrkar på att det inte handlar om intimitet: det handlar om att mata sitt barn. Den starka feministiska rösten Lady Dahmer är för offentlig amning och vill göra sig av med stigmat kring kvinnors bröst. Hon säger på sin egen sajt:

Nej att amma är inte privat och intimt.
Det är att mata sitt barn, inte att idka samlag.

Eftersom kvinnors bröst hellre tolkas som sexsymboler än föda åt barn är det självklart att många mammor känner sig obekväma med att amma offentligt. Kvinnor och män kopplar brösten till sexualitet och bekräftelse istället för det uppenbara: en mor som ger sitt barn föda när hen är hungrig.

Om du känner dig lite obekväm med att amma offentligt men vill kunna leva ett normalt och aktivt liv med ditt barn kan du testa några av dessa tips:

  • Amningsinlägg – de skyddar dina kläder från fläckar och läckage om du inte har tid eller möjlighet att amma eller pumpa. Du lägger in dem i BH:n och kan helt enkelt tvätta och återbruka amningsinläggen flera gånger. De hjälper också mot ömmande och värkande bröst, en vanligt sidoeffekt av amningen.
  • Ta med en mysig filt som du kan drapera över barnet och din byst medan du ammar. Det kan vara hjälpsamt om du vill slippa blickar eller fortfarande känner dig generad över att visa bröstet på allmän plats.
  • När det är matdags kan du sätta dig på en ledig plats lite längre bort från folkmassorna. Det är skönt att få lite lugn och ro under amningen men du ska absolut inte behöva stänga in dig på en toalett eller gömma dig i en garderob för att ditt barn är hungrig!
  • Sist men inte minst kan du träna dig själv. Börja med att amma runt släkt och vänner, amma på mindre befolkade platser och jobba dig upp till att amma vart som helst. Du har rätten på din sida, men det krävs att du stålsätter dig. För tyvärr är det vanligt med blickar och pikar även i Sverige.